Zöldhulladék

Zöldhulladék

Zöldhulladék az nem szemét!

zöldhulladék
zöldhulladék

Háztartásunkban valamint kertünkben nagymennyiségű kerti hulladék keletkezik az év folyamán. Ezeket legjobb, ha helyben kezeljük – attól függetlenül, hogy hol lakunk -, ne kelljen a  kukába tömni, elégetni, ami szinte már mindenhol tilos!, elszállíttatni ezt a típusú hulladékot. Egy kis elszántsággal könnyedén tudjuk komposztálni ezeket. Azaz termőfölddé alakítjuk a különböző szerves anyagokat, nevezzük őket zöld javaknak.

Amennyiben kezelhetetlenül nagy mennyiségű kerti hulladék keletkezik, akkor szállíttassuk el zöld hulladék szállítókkal. Lehetőségünk van igénybe venni a zsákos szállítási módot, a konténeres szállítást és a kisteherautós szállítást.

A keletkezett hulladékok megfelelő kezelése egyéni érdekünk is és globálisan megoldandó feladat is. Sok városban és településen félig megoldott a megfelelő hulladékszállítás, a zöldhulladék szállítás akadozik, ritkán valósul meg. Sok alkalommal olvasni az interneten a panaszokat, de többször előfordult telefonbeszélgetésem során is ez a kép körvonalazódott.

Sajnos ahol megoldott a kerti hulladék szállítás ott is előfordulnak problémák. Többször jelezték, hogy nem történt meg a hulladékok elszállítása, 3-4 napja, akár 2 hete is ott bűzölög az utcán zsákokban a hulladék. Szolgáltatóktól függ, nem mindenhol ilyen szomorú a helyzet.

Hulladékok szakszerű kezelése a cél

Megkérném az ingatlan tulajdonosokat, hogy ezeknek a problémáknak ellenére, ne az legyen a megoldás, hogy a keletkezet hulladékukat elhagyatott területeken, erdő széleken, illegális lerakatokban szórják el vagy legrosszabb esetben elégetik. Ezzel a megoldással még többet ártunk magunknak és környezetünknek egyaránt.

Nagyon sok hulladéktűz, erdőtűz keletkezik a lerakott hulladékok miatt.

Kevesen tudják, hogy az ilyen illegálisan lerakott hulladékok eltüntetése mennyibe kerül az önkormányzatoknak. Ami sokba kerül az önkormányzatoknak az nekünk is sokba kerül, mivel azt a mi adóforintjainkból fizetik ki. Így máshonnan vesszük el azt a pénzt. Ergo rosszul járunk rövid és hosszútávon is.

Harcoljunk együtt a hulladéklerakások ellen. Tegyünk együtt egy élhetőbb jövőért!

Egyre jobban elterjedt ez a szemlélet mód, legyen Ön is hulladékvadász az okostelefonja segítségével, töltse le a play áruházból a hulladékvadász weboldal alkalmazását.

HÁZTARTÁSI SZEMETÜNKBEN GYAKRAN A 30%-OS ARÁNYT IS ELÉRHETI A KOMPOSZTÁLHATÓ HULLADÉK!

Zöldhulladék:

olyan növényi hulladék, amely kertekből, parkokból származik (fanyesedék, ág, gally, fű, lomb, fűrészpor, faforgács, bokor, cserje stb.)

A zöld hulladék a biohulladékok csoportjába tartozik

Amennyiben a komposztálás, illetve az anaerob biológiai lebontás feltételei adottak, a biohulladékot a keletkezés helyén elkülönítetten kell gyűjteni. El kell kerülni annak egyéb hulladékkal, idegen anyaggal való szennyeződését. Hulladékgyűjtő udvarban a biohulladékok közül csak zöld hulladék gyűjthető.

Zöld hulladék a kezelőtelepen nyílt téren a külön jogszabályban ((Lásd: 213/2001. (XI. 14.) Korm. r.)) foglaltaknak megfelelően helyezhető el.

Biohulladék:

a biológiailag lebomló, parkokból származó vagy kerti hulladék, háztartásokban, éttermekben, étkeztetőkben és kiskereskedelmi tevékenységet folytató létesítményekben képződő élelmiszer- és konyhai hulladék, valamint az ezekhez hasonló, élelmiszer-feldolgozó üzemekben képződő hulladék;
biológiailag lebomló hulladék: minden szerves anyag-tartalmú hulladék, amely aerob és anaerob úton biológiailag lebomlik, lebontható, ideértve a biohulladékot is.

Ha a hulladék birtokos a hulladékot másnak átadja – a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás keretében történő átadás kivételével -,  győződjön meg arról, hogy az átvevő az adott hulladék szállítására, közvetítésére, kereskedelmére, illetve kezelésére vonatkozó hulladékgazdálkodási engedéllyel rendelkezik, az adott hulladékgazdálkodási tevékenység végzéséhez szükséges nyilvántartásba vétele megtörtént

Az engedély másolatának 1 példányát a szállító járművön kell tartani, így könnyen megtud győződni arról, hogy nem illegális zöld hulladék szállítóval viteti el keletkezet kerti hulladékát. Lépjünk fel a törvénysértő vállalkozások ellen, kik ellenőrizetlenül tudják a hulladékokat elszállítani és ki tudja hová helyezik el.

Mi minden esetben zöldhulladék lerakó telepre szállítjuk a zöldhulladékot, ahol a megfelelő technológia segítségével újrahasznosítják és kiváló minőségű komposztot készítenek belőle. Ezáltal csökkentjük a környezetünk terhelését. Éljünk környezettudatosan, hogy gyermekeinknek is élhető környezetet hagyunk magunk mögött.

Ha az ingatlanhasználó a zöldhulladék komposztálásáról saját maga nem gondoskodik, a zöldhulladékot elkülönítetten gyűjti, és a közszolgáltatónak úgy adja át, hogy a zöldhulladék komposztálhatósága, illetve lebontása biztosítható legyen. Más típusú hulladékot ne tartalmazzon.

Zöldel zöldhulladék elszállítás garancia a minőségi munkavégzésre, bruttó 3600 ft/m3 rakodással

Megosztom
error: Content is protected !!