Zöldhulladék

Zöldhulladék

Zöldhulladék az nem szemét!

zöldhulladék
zöldhulladék

Háztartásunkban valamint kertünkben nagy mennyiségű zöldhulladék keletkezik az év folyamán. Ezeket legjobb, ha helyben kezeljük – attól függetlenül, hogy hol lakunk -, így nem kell a kukába tömni, elégetni ami szinte már mindenhol tilos!, vagy elszállíttatni ezt a típusú hulladékot. Egy kis elszántsággal könnyedén tudjuk komposztálni ezeket. Azaz termőfölddé alakítjuk a különböző szerves anyagokat, nevezzük őket zöld javaknak.

Amennyiben kezelhetetlenül nagy mennyiségű kerti hulladék keletkezik, akkor szállíttassuk el zöld hulladék szállítókkal. Lehetőségünk van igénybe venni a zsákos szállítási módot, a konténeres szállítást vagy a kisteherautós szállítást.

A keletkezett hulladékok megfelelő kezelése nem csak egyéni érdekünk, hanem globálisan megoldandó feladat. Több városban és településen nem megoldott a megfelelő hulladékszállítás. Sok alkalommal olvasni az interneten a panaszokat, de többször előfordult telefonbeszélgetésem során is.

Sajnos ahol megoldott a hulladék szállítás ott is előfordulnak problémák. Többször jelezték, hogy nem történt meg a hulladékok elszállítása, több napja, akár több hete ott bűzölög az utcán zsákokban a hulladék.

Hulladékok szakszerű kezelése a cél

Megkérném az ingatlan tulajdonosokat, hogy ezeknek a problémáknak ellenére ne az legyen a megoldás, hogy a keletkezet hulladékukat elhagyatott területeken, erdő széleken, illegális lerakatokban szórják el. Ezzel a megoldással még többet ártunk magunknak és környezetünknek egyaránt.

Nagyon sok hulladéktűz, erdőtűz keletkezik a lerakott hulladékok miatt.

Sokan nem is gondolják, hogy az ilyen illegálisan lerakott hulladékok eltüntetése mennyibe kerül az önkormányzatoknak. Ami sokba kerül az önkormányzatoknak az nekünk is sokba kerül, mivel azt a mi adóforintjainkból fizetik ki. Így máshonnan vesszük el azt a pénzt. Ergo semmiképpen nem járunk jól rövid és hosszútávon sem.

Harcoljunk együtt a hulladéklerakások ellen. Tegyünk együtt egy élhetőbb jövőért!

Egyre jobban elterjedt ez a szemlélet mód, legyen Ön is hulladékvadász az okostelefonja segítségével, töltse le a play áruházból a hulladékvadász weboldal alkalmazását.

HÁZTARTÁSI SZEMETÜNKBEN GYAKRAN A 30%-OS ARÁNYT IS ELÉRHETI A KOMPOSZTÁLHATÓ HULLADÉK!

Zöldhulladék:

olyan növényi hulladék, amely kertekből, parkokból származik (fanyesedék, ág, gally, fű, lomb, fűrészpor, faforgács, bokor, cserje stb.)

A zöldhulladék a biohulladékok csoportjába tartozik

Amennyiben a komposztálás, illetve az anaerob biológiai lebontás feltételei adottak, a biohulladékot a keletkezés helyén elkülönítetten kell gyűjteni. El kell kerülni annak egyéb hulladékkal vagy anyaggal való szennyeződését. Hulladékgyűjtő udvarban a biohulladékok közül csak zöldhulladék gyűjthető.

Zöld hulladék a kezelőtelepen nyílt téren a külön jogszabályban ((Lásd: 213/2001. (XI. 14.) Korm. r.)) foglaltaknak megfelelően helyezhető el.

Biohulladék:

a biológiailag lebomló, parkokból származó vagy kerti hulladék, háztartásokban, éttermekben, étkeztetőkben és kiskereskedelmi tevékenységet folytató létesítményekben képződő élelmiszer- és konyhai hulladék, valamint az ezekhez hasonló, élelmiszer-feldolgozó üzemekben képződő hulladék;
biológiailag lebomló hulladék: minden szervesanyag-tartalmú hulladék, amely aerob vagy anaerob úton biológiailag lebomlik vagy lebontható, ideértve a biohulladékot is.

Ha a hulladék birtokos a hulladékot másnak átadja – a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás keretében történő átadás kivételével -, meg kell győződnie arról, hogy az átvevő az adott hulladék szállítására, közvetítésére, kereskedelmére, illetve kezelésére vonatkozó hulladékgazdálkodási engedéllyel rendelkezik, vagy az adott hulladékgazdálkodási tevékenység végzéséhez szükséges nyilvántartásba vétele megtörtént

Az engedély másolatának 1 példányát a szállító járművön kell tartani, így könnyen megtud győződni arról, hogy nem illegális zöldhulladék szállítóval viteti el keletkezet kerti hulladékát. Lépjünk fel a törvénysértő vállalkozások ellen, kik ellenőrizetlenül tudják a hulladékokat elszállítani és ki tudja hová helyezik el.

Mi minden esetben zöldhulladék lerakó telepre szállítjuk a zöldhulladékot, ahol a megfelelő technológia segítségével újrahasznosítják és kiváló minőségű komposztot készítenek belőle. Ezáltal csökkentjük a környezetünk terhelését. Éljünk környezettudatosan, hogy gyermekeinknek is élhető környezetet hagyunk magunk mögött.

Ha az ingatlanhasználó a zöldhulladék komposztálásáról saját maga nem gondoskodik, a zöldhulladékot elkülönítetten gyűjti, és a közszolgáltatónak úgy adja át, hogy a zöldhulladék komposztálhatósága, illetve lebontása biztosítható legyen. Más típusú hulladékot ne tartalmazzon.

Zöldel zöldhulladék elszállítás garancia a minőségi munkavégzésre, bruttó 3600 ft/m3 rakodással

Zöldhulladék
4.8 (96.8%) 25 szavazat

Megosztom