Tuskó eltávolítása vegyszerrel

Tuskó eltávolítása vegyszerrel

Tuskó eltávolítás vegyszerrel vagy a lehetséges módjai

Miután kivágtuk a fát jön a nagy kérdés. Mi legyen az ott maradt tuskóval? Lássuk hát, hogy milyen módszerek vannak a tuskók eltávolítására!
Hogyan tüntessünk el a zavaró tuskókat!

Kibérelhetünk egy tuskómaró gépet, de az sokba kerülhet és nehézkes a szállítása is, akár több száz kiló is lehet. A tuskó kézzel való eltávolítása olcsó, azonban az a hátránya, hogy nagyon munkaigényes.

tuskómaró
tuskómaró

Létezik egy olcsó lehetőség is, amely ugyanakkor könnyű is, de némi türelmet igényel. Nehézségi foka közepesnek mondható és legalább 1 munkaórát igénnyel.

Tuskó eltávolítás milyen módon történjen?

1. Az első lépés eldönteni, hogy melyik módszerrel akarjuk eltávolítani a tuskót. Abban az esetben, ha a tuskó kézi eltávolítását választjuk, használjunk ásót, lapátot, csákányt, fejszét. ássuk körbe a tuskót és vágjuk el az oldal gyökereit. Miután körben elvágtuk az összes gyökeret jöhet a lefelé menő főgyökér elvágása. Tujáknál általában könnyebb dolgunk van. A nagy fák tuskójának az eltávolítása esetében a főgyökerek annyira nagyok, hogy csak nagyméretű fejszével lehet kivágni esetleg láncfűrésszel, de jól tisztítsuk meg a föld maradványoktól, mert kiveszi az élét.

tuskó kiszedés
tuskó kiszedés

2. Oltsuk be gomba spórával a tuskót és várjuk meg míg elkorhad teljesen.

gombás tuskó
gombás tuskó

3. Készítsünk virágtartót a tuskónkból

Tuskóból virágtartó készítés
Tuskóból virágtartó készítés

Tuskó eltávolítása vegyszerrel

tuskó eltávolítása vegyszerrel
tuskó eltávolítása vegyszerrel

A harmadik módszer lényegében felgyorsítja a természetes folyamatokat, amelyek végül lebontják a tuskót – anélkül hogy bármit is tennénk. Sajnos természetes úton nagyon lassan bomlik le a fa. A folyamat felgyorsítható nitrogénnel és vízzel. A tuskó eltávolítása ebben az esetben is sok időt vesz igénybe, de mégis gyorsabb, mint a természetes lebomlás.

Először is, vágjuk le a rönköt közel a földhöz egy láncfűrésszel, anélkül, hogy a láncfűrész a földhöz érne, mert kiveszi a lánc élét és nem tudjuk tovább használni. A megmaradt tuskót sűrűn fúrjuk meg vastag fafúróval. Ezután a lyukakat megtöltjük vízzel majd magas nitrogén tartalmú műtrágyát szórunk rá. A tuskó környezetét is áztassuk fel, majd az egészet egy műanyag fóliával takarjuk be. A nedvesség sokat segít a tuskó eltávolításában. Légy türelmes, mert ez egy olcsó ám lassú folyamat lesz. A folyamatot ismételve gyorsíthatjuk a tuskó eltávolítását.

Tuskómarás

 

 

 

Megosztom
Comments are closed.
error: Content is protected !!