Milyen komposztálót használjunk?

Milyen komposztálót használjunk?

Milyen komposztálót használjunk?

A helyi komposztálásnál leginkább két eljárás terjedt el, az un. prizmás és a tárolóedényben való komposztálás. Kis kertben leginkább tárolóedényben komposztálnak. Ennél két lehetőség áll előttünk: barkácsolhatunk magunknak komposzttárolót, de vásárolhatunk a kereskedelemben is.
Néhány dolgot azonban figyelembe kell vennünk. Ha fából készült tárolót szeretnénk, ne feledkezzünk meg arról, hogy a fa kevésbé tartós, korhadó anyag, amit védőszerrel kell bekenni. Csak természetes favédő szert használjunk, ami nem szennyezi a komposztot, azaz felhasználáskor nem veszélyezteti növényeinket. Gondoljunk arra is, hogy a komposztot az érés alatt ajánlatos időnként megkeverni, tehát olyan kiképzésű edényre van szükségünk, amelynél ezt könnyen megtehetjük Ugyanígy a kész komposztot is ki kell tudnunk a tárolóból “termelni”.

Aprító és néhány kerti szerszám

A gyorsabb lebomlás érdekében a komposztálandó anyagokat célszerű felaprítani. A kerti hulladék aprítására szükségünk lesz egy aprítóra (kézi vagy gépi), valamint a komposzt körüli munkánkhoz néhány kerti szerszámra (ásó, lapát, villa, öntözőkanna, vödör, talicska).

Zöldel zöldhulladék elszállítás garancia a minőségi munkavégzésre, bruttó 3600 ft/m3 rakodással

Megosztom
error: Content is protected !!