Mi kerülhet a komposztálóba?

Mi kerülhet a komposztálóba?

Mi kerülhet a komposztálóba?

A konyhából és a háztartásból

A zöldségtisztítás hulladékai, krumpli- és gyümölcshéj, káposzta- és salátalevél, tojáshéj, kávé- és teazacc, hervadt virág, szobanövények elszáradt levelei, virágföld, fahamu (max. 23 kg/m3), növényevő kisállatok ürüléke a forgácsalommal együtt, toll, szőr, papír, karton kis
mennyiségben feldarabolva (p1. konyhai papír, tojás doboz, de színes nyomdai termék nem),
gyapjú-, pamut- és lenvászon maradék jól feldarabolva, stb.

A déligyümölcsöket
rothadásgátló anyagokkal kezelik, hogy a hosszú szállítási és tárolási idő miatt bekövetkező minőségromlást megakadályozzák, amelyek károsak a komposzt mikroorganizmusaira. Ezért mielőtt felhasználjuk a héját ajánlatos jó alaposan megmosni.

A kertből

Levágott fű, kerti gyomok virágzás előtt, lomb (erről részletesebben a lombok komposztálása című fejezetben), tűlevél, szalma, összeaprított ágak, gallyak, elszáradt egynyári virágok, palánták, lehullott gyümölcsök, stb.

Az örökzöldek bizonyos fajtáinak (mint például a tuják) a friss lombjában a lebontó baktériumokat, gombákat károsító anyagok vannak, az ilyen lombot csak szárítva használjuk fel.

Mi nem kerülhet a komposztálóba?

A nagy forgalmú utak mentén nehézfém szennyeződéssel kell számolni, ezért az itt lekaszált füvet vagy más növényi maradványokat ne tegyük a komposztálónkba, főleg, ha a komposztot konyhakertben használjuk fel.

Nehezen vagy egyáltalán nem lebomló anyagok, pl. műanyag, veszélyes hulladéknak minősülő sütő olaj, porszívó gyűjtőzacskó (magas nehézfém tartalom), ételmaradék, hús, csont bár lebomlik (a csont csak igen nehezen) ne kerüljön a komposztálóba kóbor állatok, rágcsálók (egér, patkány) és fertőzést terjesztő legyek megjelenése miatt.

Húsevő állatok alma fertőzés veszélye miatt.

Fertőzött, beteg növényeket ne tegyünk a komposztálóba, bár a legtöbb gomba és baktérium elpusztul a lebontó fázisban, amikor a jelentős hőtermelés miatt a komposzt hőmérséklete eléri az 55-60°-ot (kis mennyiségnél ezt nem mindenhol), de még így is vannak fajok, melyek ezt a hőmérsékletet átvészelik és így a fertőzést továbbterjeszthetik.

Zöldel zöldhulladék elszállítás garancia a minőségi munkavégzésre, bruttó 3600 ft/m3 rakodással

Mi kerülhet a komposztálóba?
5 (100%) 4 szavazat

Megosztom