Melyik komposztálót válasszam?

Melyik komposztálót válasszam?

Melyik komposztálót válasszam?

Most, hogy már tudjuk, mi zajlik a komposztálónkban, visszatérhetünk a korábban feltett kérdéshez. A kérdésre nehéz egyértelmű választ adni. Először is bizonyára szeretnénk, ha minél tartósabb lenne, amely ellenáll az időjárás viszontagságainak Ugyanakkor a környezetvédelemre odafigyelő emberként nyilvánvalóan rokonszenvezünk a természetes alapanyagból készült eszközökkel. A fából készült komposztáló hátránya – mint már említettük –, hogy nem olyan tartós, mint a műanyag, ugyanakkor kétségtelenül “környezetbarátabb”. A műanyag komposztáló edény előnye tartóssága mellett az, hogy könnyű, lefelé szélesedő, tehát nagyobb erőkifejtés nélkül felemelhető. Ennek elsősorban a keverésnél illetve a kész komposzt kitermelésénél látjuk hasznát.
Eszközünknek sok – olykor egymásnak is ellentmondó – szempontnak kell megfelelnie. Ilyen például a jó levegőzés, ugyanakkor, az is fontos, hogy a kiszáradás megakadályozására megfelelően zárt legyen. Lényeges az is, hogy le tudjuk fedni, megakadályozva a lehulló csapadék bejutását.
Alapvető szempont, hogy a talajban lévő élőlények hozzáférhessenek a komposztálandó anyaghoz, az edényünknek alul, a föld felé nyitottnak kell lennie.

Ha nagyobb kertünk van, akkor igen egyszerű a komposztálást prizmában elvégezni, esetleg bokorral, sövénnyel választva el a kert többi részétől.

Hány komposztáló szükséges?

A szükséges komposztáló-tartályok száma természetesen függ a család létszámától, a kert nagyságától, mindezekből következően a keletkező szervesanyagok mennyiségétől. A tapasztalat szerint egy 100-150 négyszögöl alapterüIetü kertben álló családi házban lakó, 4 tagú családnak 2-3 darab 340 literes tartály szükséges.

Hazai kereskedelemben kapható komposztálók

Igen egyszerűen összerakható. A tető védi az esőtől illetve a kiszáradástól. A lebontásnál keletkező hőt is jól visszatartja. Felfelé elkeskenyedő formája biztosítja, hogy könnyen leemelhető a gyűjtő és a komposzttal kapcsolatos munka egyszerűen elvégezhető.

Komposztáló fából (műanyagból)

A komposzt tároló 12 cm széles, 2 cm vastag, 100 cm hosszúságú impregnált faelemekből áll, melyek a végeken fogazattal kapcsolhatók össze. A lezárást két félszélességű faelem adja. Az elemek között 6-7 cm hézag van. Ez biztosítja a jó levegőzést, de hátránya, hogy gyorsabban kiszárad, továbbá az apró részecskék kieshetnek, ezért ajánlott belülről kibélelni (pl. lyukasztott műanyag zsákkal, vagy jutazsákkal). Célszerű a tárolót lefedni, hogy eső esetén az anyag kimosását megakadályozzuk. A komposztkeret mérete: 100x 100×80 cm (készül még
80x80x80 cm és 120x120x80 cm méretben is).
A komposzt átkeverése, ürítése igen nehézkes, mert a keretet teljesen szét kell szedni és átrakás után újra felépíteni.
Ugyanezzel a megoldással újrahasznosított műanyagból is készítenek tárolót 80x80x80 cm méretben. Az elemek magassága 12 cm és közöttük a távolság 6-7 cm.

Néhány külföldi ötlet

Komposztkeret fából fa vagy alumínium kerettel

A profilelemek az impregnált falécek ferdén illeszkednek be (van olyan variáció, ahol csak elől, a többi rögzítve van). A falécek így könnyen kiemelhetők. Ez megkönnyíti a komposztálóban lévő anyag átrakását illetve ürítését.

Komposztláda acél drótfonatból

Hengerformájú siló cinkbevonatú, erős acéldrót fonatból. A tárolóedény zárását és felnyitását a hurkon átvezetett acélrúd biztosítja. A komposzt mozgatása igen egyszerű: az acélrúd kihúzásával a komposztáló kinyitható és eltávolítható. Tetővel és burkolással (pl. belül lyukasztott műanyag, jutazsák vagy kívül gyékény) kell ellátni.

Több darabból álló gyűjtő és komposztáló láda

Különösen tömblakóházi, több család komposztálásához ajánlott. A keret alumínium és a falapok becsúsztathatók, ami a munkát megkönnyíti. Az esőtől a ponyvaszerű anyag védi, ami mozgatható. A boxok számát, méretét a zöldhulladék gyűjtésében résztvevő családok száma határozza meg.

Zöldel zöldhulladék elszállítás garancia a minőségi munkavégzésre, bruttó 3600 ft/m3 rakodással

Megosztom
error: Content is protected !!