Komposztálás gyakorlati tanácsok

Komposztálás gyakorlati tanácsok

Komposztálás gyakorlati tanácsok

Miután már megismertük a komposztálás alapjait és eldöntöttük, hogy milyen komposztálót vásárolunk vagy készítünk, ki kell választanunk a megfelelő helyet. Emlékeztetőül: egy lehetőleg vízszintes, jó vízelvezetésű, árnyékos helyet keressünk. Ez utóbbira azért nem árt odafigyelni, mert a napsütéses nyári napokon könnyen kiszáradhat a komposztálónk nap felőli oldala.

Gyűjtés a konyhában

A konyhai zöldhulladékaink gyűjtéséhez használjunk egy megfelelő nagyságú tárolóedényt lehetőleg fedővel, amit nyáron ajánlatos naponta, télen elegendő hetente a komposztálóba üríteni.

Az aprítás nagyon fontos!

Hogy a szerves anyagok lebomlását elősegítsük elengedhetetlen a komposztálóba kerülő anyagok minél alaposabb összeaprítása. A megnövekedett felületű anyagokhoz könnyebben hozzá tudnak férni a mikroorganizmusok, így felgyorsulnak a bomlási és átalakulási folyamatok. Az aprítást a tárolóba kerülés előtt vagy később a komposztálóba öntéskor is elvégezhetjük. A puhább konyhai hulladékokat egy konyhakéssel vághatjuk össze. A fás anyagokat valamilyen éles szerszámmal: fejszével, metszőollóval is felapríthatjuk, de létezik olyan lemezvágó ollóhoz hasonló egyik szárával egy asztalhoz vagy valamilyen állványhoz rögzített célszerszám is, amellyel akár ujjnyi vastagságú faágakat is összevághatunk. Még hasznosabb, ha a faágakat nem csak apró darabokra vágjuk, hanem össze is tudjuk azokat roncsolni. Több családnak érdemes nagyobb, elektromos árammal működő aprítót vásárolni. A kereskedelemben különböző típusú aprítók kaphatók. A kiválasztásnál fontos szempont az aprítandó fa vastagsága és mennyisége.
Ajánlatos a gallyakat, faágakat felaprítani és a komposztáló mellett tárolni. Így kevesebb helyet foglal és a komposztáló feltöltésénél mindig rendelkezünk faaprítékkal.

A komposztáló feltöltése

A komposztáló aljára tegyünk valamilyen durva anyagot, például faaprítékot, hogy a levegőzést alulról is biztosítsuk. Efölé, ha már készítettünk korábban komposztot, rakjunk egy keveset a folyamat gyorsabb elindításához. Erre rétegezzük a konyhából és a kertből kikerülő különböző fajtájú szerves hulladékokat. Ha egy 15-20 cm-es rétegbe elsősorban zöldebb, nedvesebb nitrogénben gazdag hulladék kerül, akkor a következő rétegbe tegyünk inkább fásabb, szárazabb, tehát szénben gazdagabb anyagokat.

Adalékanyagok, serkentő anyagok

A komposztáló feltöltésénél a rétegek közé szórhatunk adalékanyagokat, melyek a komposzt minőségét javítják (elősegítik szerves-ásványi komplexek kialakulását). Használhatunk földet, alginitet, ezek serkentőként is felfoghatók, mivel nagy mennyiségben tartalmaznak mikroorganizmusokat.
További adalékanyagok az agyagásványok (bentonit, montmorillonit), a kőzetliszt, térhálós szilikátásványok (zeolitok, riolittufa). Ezek a komplex képzés mellett nagy adszorpciós készségük miatt megkötik a helytelen kezelés miatt keletkező kellemetlen szagú gázokat is. Savanyú talajoknál jó talajjavító a mészkő (CaCO3 tartalmú agyagásvány), a márga és a dolomit (CaMg(C03)2) őrölt formában.
Gipszet (CaSO4) használhatunk szikes talajoknál, mert semlegesíti a lúgosságot.
Az adalékanyagok kiválasztásánál fontos szempont, hogy a közelben mi szerezhető be, illetve hogy milyen a talajunk. A felhasznált anyagok mennyisége ne legyen több 10%-nál (inkább kevesebb).

Időnként hirdetnek serkentő anyagokat, mint “csodaszert”. A komposztálásnál nincs szükség különleges serkentő anyagra, mivel földdel, még nem teljesen érett komposzttal, ami számtalan mikroorganizmust tartalmaz, ugyanolyan jól beindíthatjuk a folyamatot.

Keverés, átrakás

Ne feledkezzünk meg a keverésről sem! Használhatunk egyetlen komposztálót is, de jobb, ha legalább kettő van belőlük. Ilyenkor először az egyiket rakjuk meg folyamatosan. Ha megtelt akkor összekeverjük, beállítjuk a nedvességtartalmat és berakjuk a másodikba. Ekkor beindul a bomlási folyamat. A bomlási folyamat első szakaszának végén (kb. az 5.-6. hét) keverjük újra össze. Ezt ismételjük 6-8 hetenként, mert így jobb minőségű komposztot kapunk. Közben az első komposztálóban gyűjtjük tovább a szerves anyagokat (5. ábra). A keverések alkalmával tudjuk ellenőrizni és beállítani a nedvességtartalmat. Ha túl száraz megöntözzük. Ha túl nedves, amiről a kellemetlen szagok is árulkodnak, akkor száraz anyagot keverünk hozzá. Ezért jó, ha tudunk faforgácsot vagy szalmát szerezni és a komposztáló közelében tárolni. Ezeken kívül jó szolgálatot tesz ilyenkor a lombkomposztálóból kivehető száraz falevél.
Vannak, akik nem keverik a tárolóban a komposztálandó anyagot. Ilyenkor a komposztálás lassabban megy és a komposzt minősége nem olyan jó.

Az oxigénellátás javítása

Az elegendő oxigén biztosítására jó módszer, ha a komposztálónk közepére egy megfelelő hosszúságú 110 milliméter átmérőjű, előzőleg 10 cm-enként kilyuggatott PVC csövet állítunk. Így a komposzt belseje is jobb levegőellátásban részesül, ezáltal magát a komposztálódási folyamatot is segítjük és a kellemetlen (anaerob) folyamatokat meggátolhatjuk. Ez a kilyuggatott PVC cső minden komposztálóba elhelyezhető.

Évszakonkénti teendők

Nyár

A komposztálás szempontjából a nyár a legkedvezőbb, mert a melegben a komposztálási folyamatok felgyorsulnak.
Vigyázni kell, hogy ne száradjon ki a komposzthalom, ezért a nedvességtartalmat többször ellenőrizni kell. Ha száraz akkor meglocsoljuk vagy nedves hulladékot keverünk hozzá. Ebben az évszakban sok magas nitrogéntartalmú anyagunk van (zöldségfélék, gyümölcshulladék, fűnyesedék, stb.). Ezeket szerkezetstabil, száraz anyagokkal célszerű összekeverni. A fűnyesedéket bokrok, sövények tövébe vékony rétegben takaróanyagként is használhatjuk. Ezzel javítjuk a talaj vízháztartását és megakadályozzuk a gyomosodást. Nagy mennyiség esetén 1-2 napi szárítást javasolunk, ezután kis részletekben a komposztálóba lehet tenni. Ha faleveleket komposztálunk akkor oda szárítás nélkül belekeverhetjük.

Ősz
A falevelekkel kapcsolatos problémákat részletesen ismertetjük a lombok komposztálásánál. Ebben az évszakban a fák, bokrok metszésénél sok ág, gally összegyűlik. Ezeket célszerű felaprítani. Az aprítékot mulcsozásra közvetlenül felhasználhatjuk. A maradékot a komposztáló mellett tároljuk és a rétegezéshez folyamatosan felhasználjuk.
Az őszi esőzéseknél a túlzott átázástól (rothadás, értékes anyagok kimosódásának veszélye) takarással védeni kell a komposzthalmot.

Tél
A komposztálóban a folyamatok lelassulnak, néha teljesen leállnak.
Itt is ajánlatos takarással védeni a komposzthalmot az esőtől és hótól.
Ebben az évszakban, ha sok citrusféle hulladéka kerül a komposztba célszerű mészkőporral beszórni, hogy a savas anyagokat semlegesítsük.
Karácsonyfák összeaprítva bekerülhetnek a komposztálóba, a tűlevelek lassan bomlanak, ezért hosszú ideig biztosítanak tápanyagot. A tűlevél talajtakaróként is kiváló.

Tavasz

A hőmérséklet emelkedésével újra beindulnak a komposztálási folyamatok.
Ebben az évszakban is nagyobb mennyiségű ág- és gallyhulladékra számíthatunk, melynek felhasználásáról az Ősz címszónál már írtunk.
Az érett komposztot legjobb tavasszal felhasználni.

Lombok komposztálása

Erre fontos kitérnünk, mert ősszel igen nagy gondot okoz a nagymennyiségű falevél. Egyértelműen megállapíthatjuk, hogy minden falevél komposztálható, még a diófalevél is. Csak a különböző falevelek lebomlásának sebessége más és más.
Nehezen komposztálható lombok: dió, vadgesztenye, platán, tölgy, bükk és nyárfa. Különösen lassan bomlanak a tűlevelek.
Könnyen komposztálható lombok: éger, juhar, kőris, mogyoró, fűzfa, gyümölcsfák, hársfa és nyírfa.

A komposztálásnál problémát jelent a falevelek nagy mennyisége. Mit csináljunk vele? Ideális lenne, mint az erdőben a fa alatt hagyni mivel élénkíti a talajéletet, tápanyagot ad a talajnak és téli védelmet az élőlényeknek. Ez persze nem mindenhol megoldható.A komposztálóba nem tehetjük, mivel mindjárt megtelne. Ha sok falevelünk van akkor a komposztáló közelében saját készítésű dróthálóval elkerített helyen tároljuk. A gyűjtő méretét a falevelek mennyisége határozza meg. Előtte ajánlatos aprítani (pl. fűnyíró is alkalmas erre), így kevesebb helyet foglal és gyorsabban bomlik le.

Tavasszal apránként a komposztálóba tehetjük, de külön is komposztálhatjuk. Lehetőleg különböző fák leveleit keverjük össze! Mivel a falevelek széntartalma magas, ezért ajánlatos nitrogéntartalmú anyagok (pl. fűnyesedék, szaruőrlemény, vérliszt) hozzáadása, amivel gyorsíthatjuk a komposztálást.

A tölgy, a kőris, a nyárfa, a dió és a vadgesztenye sok csersavat tartalmaz. Mész hozzáadásával csökkenthetjük a savasságot, ami a komposztálás sebességére is kedvezően hat.

Elterjedt, hogy a dió és a vadgesztenye nem komposztálható (valóban igen lassan bomlik le, kb. 4 év amíg érett komposztot kapunk), és az így kapott komposzt nem használható, mert csírázás és növekedésgátló anyagokat tartalmaz. A levélben valóban megtalálhatjuk ezeket az anyagokat, de a komposztálás során lebomlanak, átalakulnak. Az érett komposztnál ezek a gátló hatások nem jelentkeznek. A közelmúltban egy hazai kísérletsorozat is igazolta, hogy az érett komposzt a növények fejlődésére semmilyen káros hatást nem fejt ki. Az elmondottak arra is rávilágítanak, hogy a komposztáláskor lejátszódó bonyolult kémiai folyamatok során a kiindulási anyagok lényegesen átalakulnak.
                                                     

Komposzt felhasználása

A felhasználásnál fontos felismerni, hogy friss vagy érett komposzttal rendelkezünk. Általában 4-6 hónap alatt friss komposztot, 8-12 hónap elteltével érett komposztot kapunk. Az időt jelentősen befolyásolja a kiindulási anyagok összetétele, mérete, mennyisége, az átforgatások száma, melyik évszakban kezdtük a komposztálást, stb.

Mikor érett a komposzt?

Ezt először érzékszervi vizsgálattal dönthetjük el. Ha sötétbarna színű, földszerű, erdei talajra emlékeztető szagú, egynemű (a különböző alkotórészek már szabad szemmel nem különböztethetők meg), akkor nagy valószínűséggel megfelelő érettségű, felhasználásra kész a komposztunk. Felhasználás előtt feltétlenül végezzünk csírázási tesztet. Egy lapos tálkát megtöltünk komposzttal. Ebbe vessünk egyenletesen gyorsan csírázó zsázsamagot. Néhány napig gondoskodjunk a nedvesen tartásról. Ha 4-5 nap múlva egyenletesen kelnek ki a magok, akkor érett komposztunk van. Ha csak foltokban (vagy más rendellenességet, például a levelek megégését tapasztaljuk) akkor friss komposztunk van.

A friss komposzt nagyon gyorsan hat, de csak a talaj felszínén használható, pl. bogyósok, fák, cserjék, veteményesek őszi betakarására. Pázsit, valamint földkeverékek számára alkalmatlan.

Az érett komposzt lassan hat, kiváló talajjavító tulajdonságokkal rendelkezik és földdel egyenletesen összekeverve fontos alapanyaga cserepes- és balkonnövényeinknek, valamint veteménye
sünk földjének (néhány kg/m2) . Rostálás
után valamennyi növénykultúra számára felhasználható.

Néhány földkeverék recept

Cserepes növények 5 egység érett komposzt + 2 egység kerti föld + 3 egység homok

Balkonnövények   5 egység érett komposzt + 4 egység kerti föld + 1 egység homok + kevés szaruliszt

Veteményes kert   3 egység érett komposzt + 4 egység kerti föld + 3 egység homok

Zöldel zöldhulladék elszállítás garancia a minőségi munkavégzésre, bruttó 3600 ft/m3 rakodással

 

Megosztom
error: Content is protected !!