Elektronikai és műanyag hulladék feldolgozás

Elektronikai és műanyag hulladék feldolgozás

Mit tegyünk felesleges hulladékainkkal?

Korunk egyik legnagyobb kihívása a népesség által termelt hulladék raktározása és feldolgozása. Sajnos a legtöbb esetben még mindig a fejlődő országokat tekintik a világ hulladéklerakójának, de szerencsére egyre jobban terjed az a gondolkodásmód, miszerint a hulladékokat vissza kell forgatni a termékláncba, hogy azokból ismét újrafelhasználható alapanyagokat állítsanak elő, miáltal csökkenthető a hulladékok mennyisége és az általuk keletkezett környezetszennyezés.

Sok esetben ezek a hulladékok nem csak azért nem kerülnek újra feldolgozásra, mert nincs olyan feldolgozó, amely azt szakszerűen levégezné, hanem mert az emberek féltik a rajtuk tárolt személyes vagy hivatalos adatokat, mint például az elektronikai hulladék esetében. Pedig már Magyarországon is folyik elektronikai hulladék feldolgozás. Ahol nem csak az adott hulladékot dolgozzák fel, de a megsemmisítésről hivatalos jegyzőkönyvet is kiállítanak, így biztosak lehetünk benne, hogy adataink biztosan nem kerülnek avatatlan kezekbe.

A hulladékot, megfelelő, környezetbarát módon dolgozzák fel, a belőlük kinyert anyagok pedig alapanyagként új termékek előállításához járulnak hozzá anélkül, hogy terhelnék a környezetet az anyag kinyeréséhez szükséges energiafogyasztással. Így újra feldolgozva ugyanis töredék energiamennyiség felhasználásával jutunk azon alapanyagokhoz, amely hasonló termékek előállításához feltétlenül szükségesek. Ilyen feladatokat végez például a Goldwater Recycling Kft, amely fő hitvallásának tekinti környezetünk védelmét.

Az elektronikai hulladékok feldolgozása és a nemesfémek kinyerésén kívül másik specialitásuk a műanyag hulladék feldolgozás. Melynek során a náluk leadott műanyag hulladékok szeparálását, darálását és homogenizálását végzik. Az így nyert nyersanyag remek alapanyagául szolgál a legkülönfélébb műanyag termékek újragyártásához, amely szintén töredék energiát igényel a szűz műanyag gyártásához képest. Ezért nagyon fontos, hogy figyeljünk a szelektív hulladék raktározására, hiszen azokból megfelelő feldolgozás által új termék keletkezhet!

Megosztom
Comments are closed.