Apríték, Faapríték

Apríték, Faapríték

Apríték, faapríték felhasználása több területen

Az apríték, faapríték hallatán a tüzelés jut először az eszükbe, holott a faaprítéknak számos más felhasználási területe is van! Lássunk néhány példát.

Apríték, Faapríték mint talajtakaró mulcs

faapríték - mulcs
faapríték – mulcs

A mulcs nem csak elnyomja gyomnövényeket, hanem megtartja a talaj nedvességtartalmát, és lebomlás után növeli a talaj tápanyagtartalmát. Használhatjuk díszkertekben a növényeink körül a kerti ágyásokban, valamint a veteményeinkben a haszonnövényeink védelmére. A talajtakaró mulcs általában darált fenyőkéregből készül, de lehet különféle faapríték is. Napjainkban a környezettudatosság jegyében, egyre népszerűbb a kerti  zöldhulladékból ( levágott lomb, gallyak, tuja, örökzöldek stb. ) készült apríték talajtakarás!

Apríték, Faapríték mint játszótéri ütéscsillapító mulcs

faapríték - ütéscsillapító mulcs
faapríték – ütéscsillapító mulcs

A játszótéri ütéscsillapítás egy fontos kérdés. A legelterjedtebb és közkedveltebb anyaga a fenyőmulcs, de manapság egyre több helyen használnak aprítékot is! Sokkal környezetbarátabb és szebb mint a gumitéglából készült játszótéri burkolat! Elsősorban balesetvédelmi szempontok miatt használjuk, a gyermekek megóvásának céljából! Amennyiben meg van a megfelelő mulcs vastagság, játszótereknél 30 centiméter vastag, akár 3 méterről történő esés energiáját is képes hatékonyan csökkenteni!

Apríték, Faapríték a papírgyártásban

A fának csak bizonyos részei használhatóak cellulóz előállításához: a geszt és a háncs. A fa kérge nem alkalmas erre a célra; túl alacsony a rosttartalma. A cellulóz előállítás egyik fő követelménye a homogén méretű apríték – faapríték. A fakérget is felhasználják a papírgyártó üzemben szükséges gőz előállításához. Tökéletes tüzelőanyag, nagy fűtőértékű, kevés hamu képződik a tökéletes égés során.

Apríték, Faapríték mint tűzifa

faapríték - fűtőanyag
faapríték – fűtőanyag

Az apríték, faapríték, egy kiváló megújuló energiaforrás.

A modern biomassza-erőművek egyaránt használnak faapírték alapú tüzelőanyagot is. A faapríték alkalmazásának egyértelmű előnye az alacsony ár, nagy fűtőérték.

Az apríték fűtőanyagként való felhasználásánál a legfontosabb, a fa tényleges nedvességtartalma és fűtőértéke. Minél szárazabb az aprítékunk, annál nagyobb hőmennyiséget tudunk kinyerni belőle.

A következő videóban láthatjuk, hogy a az apríték – faapríték milyen energiát tud leadni kazános fűtésnél.

Ágaprítás – Ágdarálás

Megosztom
Comments are closed.